VANLIGA FRÅGOR & SVAR

Syftet med den nya tävlingsorganisationen Swedish Dance League (SDL) är främst att särskilja allt som har med tävlingsverksamhet att göra från det övriga förbundsarbetet inom SDO; Swedish Dance League är alltså namnet på den ”serie” eller ”liga” inom vilken SDO arrangerar alla sina tävlingar. För dig som tävlar eller vill börja, kommer det mesta att fungera precis som tidigare.

SDL arrangerar och administrerar tävlingsdans i disciplinerna Disco, Hiphop, Konstnärlig dans, Ballroom, Artistic Ballroom, Artistic Dance Show, och ProAm. Varje disciplin har subdiscipliner och varje subdisciplin är indelad i klasser och kategorier.

För att få delta på en tävling som arrangeras av SDL behöver du först en Tävlingslicens. Om du dansar på en SDO-ansluten dansskola och vill börja tävla, så kontaktar du skolan som hjälper dig att skaffa licensen. Licensen gäller årsvis och måste förnyas inom 12 månader.

Ja. Även om du inte dansar på en SDO-ansluten dansskola så är du välkommen att delta på SDL-tävlingar, men då enbart i dansstilarna Ballroom & Artistic Ballroom. Du måste dock fortfarande ha en giltig tävlingslicens som du ansöker om hos SDL och via webbplatsen dans.se.

Tävlingslicens anses vara tecknad och gällande först när den har betalats.

När du tävlar i dans delas du in i olika tävlingsklasser. Indelningen beror dels på ålder och dels på nivå. Åldern i de lägre nivåklasserna delas in per födelseår. I de högre nivåerna delas det in i barn (upp till och med 11 år), juniorer (12-15 år) och vuxna (16 år och över). Nivåmässigt börjar man tävla i bronsklass. Beroende på resultat och antal deltagare i varje klass tilldelas de tävlande prickar och när ett visst antal prickar samlats flyttas dansaren/dansarna automatiskt till nästa klass. Olika antal prickar krävs för avancemang till nästa tävlingsnivå. Vår högsta klass i Sverige heter Champion. Ytterligare detaljer hittar ni i ”Boken för tävlande”

I den högsta klassen (f.n. Champion) rankas dansarna enligt en ordning som baseras på de två bästa resultaten från de tre senaste tävlingarna. I de fall flera tävlande har samma placering räknas sista inbördes möte som avgörande för ranking-placering.

Administration och betalning av tävlingsanmälan sker via webbplatsen dans.se. Här framgår sista anmälnings- och betalningsdag för den tävling du vill dansa i, samt all annan info vad gäller arrangör, anmälda dansare, m.m.

För att kunna anmäla dig till en tävling via dans.se behöver du först registrera dig med ett användarkonto på webbplatsen. Hur det går till, samt hur du ansöker om tävlingslicens och anmäler dig till tävling, hittar du i steg-för-steg-instruktionerna här till vänster.

Ja. Alla som har en gällande tävlingslicens genom inom SDL har också en olycksfallsförsäkring via Folksam (2017), försäkringen ingår alltså i din licens. Du är försäkrad på alla SDO-dansskolor och på av SDL anordnade tävlingar och träningar. Du är också försäkrad under resa till och från dansskolan, träning och tävling. Försäkringen gäller enbart i Sverige.

Om du reser utomlands i egen regi så gäller i första hand din hem- och reseförsäkring. Om du reser i grupp så fråga researrangören om en gruppförsäkring är tecknad för de resande.
Vid olycksfallsskador ring 0771-960 960 och ange försäkringsnummer KF-5636810-102.
SDOs kundnummer är: ZHB-08061-4.

Har du specifika frågor om försäkringen, försäkringens innehåll eller önskar teckna tilläggsförsäkring för utlandstävling, så kan du mejla eller ringa Folksam på:
folksam.sport@folksam.se, 0771-960 960.

FÖLJ OSS I SOCIALA MEDIER: